2015. feb 16.

A természetes hajápolás nehéz dió 2.

írta: tHs
A természetes hajápolás nehéz dió 2.

Az előző bejegyzésben szó volt a hajunk szerkezetéről és arról, milyen hatások okozhatnak benne kárt. Most továbblépünk a hajunk ciklusaira.

 

121h.jpg

 

Életünk első időszakában mindenképp szűz hajunk van, sőt a férfiaknak tovább is. Mivel hajunk csak addig szűz, ameddig nincsen vegyileg kezelve, tehát festve, dauerolva, szőkítve. Ph értéke nem több mint 4.

child-542038_1280.jpg

Egészséges küllemét a faggyútermelésünk szabályozza, mely védelmi funkciót tölt be, azonban túlzott termelődés esetén elnehezíti és piszkossá teszi a hajat. Mitől termelődhet túl sok faggyú? Lehet belső és genetikai oka is, de a leghétköznapibb oka a ROSSZ HAJMOSÁS és annak TÚLZOTT GYAKORISÁGA. Nem megfelelő samponokkal, tehát túl erős tenzidekkel (sls) mosott hajhagyma több faggyút fog termelni, így zsírossá teszi a hajat. 

A nők életében általában a fiatal felnőttkorban eljön a hajfestés ideje. A vegyi hajfestés lehet többféle. Színezés, mely csak 1 mosásig tart, sőt olyan is, ami több, akár 6-7 mosásig színtartó. ezek a színezőanyagok csak a kutikula szintjén tapadnak meg, a kutikuláról is az előző bejegyzésben olvashattál. A tartós hajfestés egy oxidációs folyamat, mely a melanint kicseréli. Nagyon jól kiszámítható színeket érhetünk el vele, azonban nem tesz jót hajunknak. 

hair-577540_1280.jpg

Választhatunk még természetes növényi készítményekkel történő festést, mely szintén csak a kutikula szintjén tapad meg, ápolja a hajunkat, azonban kevésbé kiszámítható, egyénileg változik. Hat hetet legalább várni kell, míg vegyi festésről természetesre állunk és először kisebb tincsen kipróbálni, milyen hatást érünk el vele hajunkon.

Elég az elméletből :) A következő bejegyzésben már hajtípusokról és azok ápolásáról olvashatsz!

10970283_10205045821797959_370244790_o.jpg

Addig is kövess facebookon, mert sok bőrápolási és hajápolási, sőt háztartási tanácsot is kaphatsz!

 

Szép napot!

Timárné Halápi Sára

 

 

Szólj hozzá

életmód hajápolás vegyszermentes