2015. jan 23.

Ütős sütőtökös receptek

írta: tHs
Ütős sütőtökös receptek

Három sütőtökös recept, amitől beájul a család

A holnapi piacon el ne felejts sütőtököt venni! Lassan vége a szezonnak, érdemes még az utolsó adagokat beszerezni.
Miért is?
Rendkívül gazdag béta-karotinban, ami antioxidáns és az A-vitamin elő anyaga, így támogatja a látást, C-vitamin tartalma az immunrendszert segíti ebben a kritikus időszakban. Káliumtartalma a folyadékháztartásunkra van jó hatással. Ezen kívül fincsi, tápláló és rostban gazdag!
Készíthetsz belőle csokitortát (ne nézz furán,isteni lesz!), üdítőitalokat, de még egészséges chipset is!

 

sutotokos_finomsagok.png

 

1. Házi gyümölcslé

Hozzávalók:

fél sütőtök a sonkatök fajtából, a nagyobból elég egy negyed is - felkockázva

1 db répa felkockázva

3 db friss alma megpucolva, felkockázva

víz

3 db friss narancs

méz ízlés szerint

Készítheted gyümölcscentrifugával, ekkor kevesebb, rostban szegényebb, viszont hőkezelés nélküli üdítőt kapsz teljes vitaminértékkel! Vagy készítheted úgy, hogy a sütőtököt a répával és kevés vízzel puhára párolod, utolsó pár percben hozzáadod az almát is. Majd mindent leturmixolsz annyi vízzel, hogy a kívánt sűrűségű üdítőd legyen. Eztán belefacsarod a narancsok levét is és ízesíted mézzel. Legalább 3 liter üdítőd lesz!!!

 

2. Sütőtökös csokitorta

Süsd meg előre a sütőtököt!

15 dkg vaj
15 dkg étcsoki
3 tojás
10 dkg cukor vagy helyettesíthető kedved szerint amivel szeretnéd
12 dkg liszt
25 dkg sütőtökpüré

Olvaszd össze a vajat az étcsokival, majd ha már nem forró, egyenként keverd bele a tojásokat, eztán a  cukrot, majd a lisztet és a sütőtökpürét. Kivajazott, lisztezett formába süsd 180 fokon 30 percig. Nem lesz egy magas torta, viszont istenien szaftos, tápláló, laktató :)

3. Sütőtök chips

A zöldségchipsek isteniek, de a sütőtök különösen. Édeskés, ízletes. Gyalulj vékony karikákat a sütőtökből és tedd sütőpapíros tálcán a sütőbe 40 fokra, amíg ropogósra nem aszalódik. a sütőajtót résnyire hagyd nyitva. Ugyanez elkészül a radiátoron is, ha jó meleget ad  vagy az aszalóban, akinek van. Csak frissen levéve ropog, de nagyon fincsi és minden tápanyag benne van, hiszen csak 40 fokig hőkezeltük!

 

Jó étvágyat hozzá!

Timárné Halápi Sára

Szólj hozzá

életmód