2015. feb 24.

Csimpánz módra - zöld leveleket az étrendedbe!

írta: tHs
Csimpánz módra - zöld leveleket az étrendedbe!

Előszeretettel hasonlítom a kisbabáimat a kismajmokhoz :) Ez biztosan nem véletlen! A csimpánzokkal 99,4%-ban megegyezik a dns-ünk. Viselkedésbeli hasonlóságok is vannak, például a csimpánzszülők fejrázással szólnak a csemetéjüknek, ha nem szabad valamit megcsinálnia. Persze minket nem a viselkedésük érdekel főleg, hanem az étrendjük :) 

A csimpánz 25-50 százalékban fogyaszt zöld leveleket, 50%-ban gyümölcsöt, 5%-ban magvakat, virágázás idején virágokat, néha rovarokat és szárazság idején gyökérzöldségeket. Persze nem azt mondom, hogy nekünk pontosan így kellene étkeznünk, hiszen más az életritmusunk, több energiára van szükségünk illetve agyunkat is intenzívebben használjuk. Viszont érdemes az ő étrendjükből minél nagyobb százalékban beemelnünk a zöld leveleket. Miért fontos ez?

Legfőbb alkotóelemük a klorofill, mely kiválóan méregtelenít, lúgosít, de minden zöld levél gazdag kálciumban és más ásványi anyagokban. Ezen kívül magas a fehérjetartalmuk is. Nyersen érdemes őket fogyasztani, de főve, szárítva sem elhanyagolható. Jobb, mint a semmi ;) Pár példával szeretném Neked könnyebbé tenni a bevásárlást!

A petrezselyem fogyasztása kis mennyiségben nagyon ajánlott! Vértisztító hatású, jótékonyan hat az allergiák esetén, mivel könnyíti a hörgők munkáját. Vízhajtó, magas a vastartalma, A-vitamin tartalma a látásunkra van jó hatással. Tegyük zöld turmixokba, salátába, de a petrezselymes burgonyáról se feledkezzünk meg, igazi tavaszi köret!

parsley-126155_1280.jpg

A répa zöldje  hasonló tápanyagokat tartalmaz, bár erről senki sem tud, mindenki eldobja :( K-vitamin tartalma nagyon jelentős. Markáns az íze, így keveset érdemes tenni belőle, de ne hagyjátok ki!

original.jpg

A fejessaláta belső leveleiről mindig azt hittem, gazdagabbak tápanyagban, mint a külső sötétebb levelek. Utána olvastam és kiderült, tévedtem. Minél zöldebb a levél, annál értékesebb! Jellegtelen íze ellenére egyébként a fejessaláta nagyon értékes növényünk, B-vitaminok, A- és C-vitamin, kálium, magnézium és kálcium tartalma is jelentős, helyre állítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Minden tavaszi turmixba kötelező!

Zellerszár fogyasztása szintén nagyon javasolt, értékesebb a gumónál. Tehetjük turmixba, kicentrifugázhatjuk levét, kerülhet salátába is. Gyomornyugtató, béltisztító és citromlével keverve a zellerlé kiválóan beállítja a vércukorszintet!

Spenót és mángold. Nem közeli rokonok, de hatásukban hasonlóak. Előbbi gazdag folsavforrás, vastartalma nem olyan magas, mint az a köztudatban van. Diétázóknak kiválóan beépíthető az étrendbe. Utóbbi igazi szuperzöld! Ízében hasonlít a spenóthoz, de sokkal karakteresebb, nyersen érdekes fémes íze van. Kiváló a K-, A-, C-, E-vitamin, magnézium, mangán, kálium, vas és étkezési rosttartalma. Nagyon jó forrása a réznek, kalciumnak, triptofannak, B2- és B6-vitaminnak, valamint proteinnek.
Jelentős mennyiségben tartalmaz még foszfort, cinket, folátot, B1-, B3-, B5-vitamint és biotint (H-vitamin).

Keressétek a piacon!

sóska gyermekeim kedvence, a kertben nyersen szüretelik. Sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, C-vitamin tartalma jelentős. Megtalálható szabadon, gátoldalakban is, a mezei sóskának ráadásul erőteljesebb az íze is :)

káposztafélékről se feledkezzünk meg! Nem véletlenül a léböjtkúrák egyik alapja, tisztítja az emésztőrendszert, gyomornyugtató, méregtelenítő. A-, C-, E-, K-vitamint, folsavat tartalmaz. Savanyítva pedig enzimtartalma miatt érdemes fogyasztanod minél többet, serkenti az emésztést, vitaminokban gazdag.

cabbage-433944_1280.jpg

Nem ejtettünk szót még pár fűszernövényről és olyan gyomnövényekről, melyek értékesebb tápanyagforrások, mint hinnénk! Egy következő bejegyzésben őket is bemutatom Nektek!

Addig is járjatok más szemmel a piacon, keressétek a zöld színt ;)

És ha érdekel benneteket a vegyszermentes háztartás, iratkozzatok fel a blog jobb felső sarkában a hírlevélre, ajándék ebook jár érte és egy klassz hírlevélsorozat ;)

Egészséges, energiadús napot Nektek!

Timárné Halápi Sára

 

 

Szólj hozzá

életmód konyhai alapanyagok