2015. jan 21.

Arcpakolások szódabikarbónából

írta: tHs
Arcpakolások szódabikarbónából

A szódabikarbóna csodás alapanyaga többek között az arcpakolásoknak, arcradíroknak is. Összeszedtem Neked, mi mindennel keverheted ki, természetesen nem teljes a listám, hiszen ennél sokkal több variáció létezik, de ezeket már magadnak kell kikísérletezni ;)

Zsíros, aknéra hajlamos bőrre - amilyen nekem is volt fiatalabb koromban- különösen ajánlom, hiszen maga a szódabikarbóna is baktériumölő hatású. 

1. A legegyszerűbb recept, ha 1. ek. szódabikarbónához annyi vizet keverünk, hogy jól kenhető paszta legyen. 10 percig hagyjuk a bőrön, enyhén masszírozzuk át vele az arcot - zsíros, pattanásos bőrre nagyon hatékony!

2. Az első recept szárazabb bőrre való változata valamilyen finomítatlan olajjal kevert szódabikarbóna, pl. mandula, szezám, olíva, mogyoró, napraforgó.

3. Minden bőrtípussal csodát tesz a tojás! Keverj ki egy tojást annyi szódabikarbónával, hogy paszta állagú legyen. Vidd fel az arcodra és hagyd hatni 5-10 percig. Öblítsd le langyos vízzel, majd kend be az arcod, ha igényli!

4. Bár a mézeskalács szezonnak éppen vége, vedd elő a fahéjat! Pattanásos, mitesszeres bőrre a legjobb gyógyír gyulladáscsökkentő, gombaölő hatása miatt. Mivel fokozza a vérkeringést óvatosan használd, kipirosodást okozhat, mely rövid idő után elmúlik. Érdemes kis bőrterületen letesztelni először. Egy tk. mézzel keverj össze 1 tk. szódabikarbónát és 1 kk. őrölt fahéjat.

5. Az uborka köztudottan jó hidratáló alapanyag az arcnak, hiszen rengeteg vizet tartalmaz, azonban ezt a hatását csak akkor tudod kihasználni, ha összeturmixolod. Pár karika elég az arcnak. Amikor jó pépes, adj hozzá egy tk szódabikarbónát és vidd fel a tiszta arcbőrre. 10 perc után öblítsd le!

6. Szintén isteni hidratáló hatással bír a zabliszt is, amit akár fürdővizünkbe is szórhatunk, de arcpakolás alapnak is kiváló. Keverjünk össze 1 ek. zablisztet 1 tk. szódabikarbónával és annyi vízzel, hogy kenhető pasztát kapjunk. Ezzel ápoljuk 10 percig a száraz, érzékeny bőrünket.

7. Az előző receptet fokozhatjuk, ha valamilyen tápláló olajat adunk hozzá víz helyett. Ha az otthon általában megtalálható olajokhoz ragaszkodunk, akkor szóba jöhet az extra szűz olívaolaj, esetleg szezámolaj (minden bőrtípussal csodát tesz), mogyoróolaj, szőlőmagolaj (mogyoróolajjal együtt a könnyebben felszívódó olajok közé tartozik), napraforgó olaj (A és E vitaminokban gazdag, kicsit lassabban szívódik fel, érdemes tovább hagyni a bőrön) is. Fontos, hogy finomítatlan olajokat válasszunk!!!

8. Szintén a 4. receptet turbózhatjuk fel, ha minőségi gyümölcsecetekkel keverjük ki víz helyett. Az almaecet például kiváló a pattanásos bőrre még önmagában is, feszesebbé teszi a bőrt, vitaminokban gazdag.

9. A szódabikarbónát nagyszerűen kiegészítheti az arcápolás terén a tej. 

       #1 Már Kleopátra is tejfürdőt vett, tedd nyugodtan Te is! Keverd víz helyett tejjel az 1. receptet és már használhatod is! Zsírtartalmának köszönhetően garantáltan nem kell majd arckrémet használnod utána.

       #2 Kecsketejjel is készítheted ezt a receptet, aminek még magasabb az A vitamin tartalma, sőt AHA-sav tartalma segítségével még az elhalt hámsejteket is könnyebben eltávolíthatod

10. Gyümölcsök frissen facsart levével is vitamindús pakolás készül, a gyümölcssavak jótékony peeling hatása itt tudnak legjobban érvényesülni. Próbálhatod citrommal, naranccsal, banánnal, grapefruittal, de szinte bármilyen gyümölccsel tesztelheted. 

11. A méz kiváló alap a kísérletezőknek, keverhetjük fűszerekkel, joghurttal, zabliszttel, de a szódabikarbónát ki ne felejtsük! A méz köztudottan antibakteriális, viszont ne tegyünk túl sokat a pakolásba, mert vízelvonó lehet. Egy-egy alkalomra 1 teáskanálnyi adag elegendő.

12. Kurkuma. Indiából ered ez szépség alapanyag, ahol rendkívül népszerű gyulladáscsökkentő, antibakteriális, ráncfeltöltő hatása miatt. Keverj össze fél tk. kurkuma port 1 tk. szódabikarbónával, egy kisebb darab banánnal és annyi vízzel vagy tejjel, hogy jól kenhető legyen. Hagyd hatni 10 percig, de akár 20-ig is, öblítsd le és ámuldozz ;)

13. Az utolsó receptem a legjobban variálható alap egy tökéletes testre szabott arcpakoláshoz. Itt láthatod a plusz 12 variációból az utolsó 10-et :)

A gyógyteák bőrproblémákra is jelenthetnek megoldást, de ez külön bejegyzést érdemel. Az alapreceptben található vizet cserélheted:

NORMÁL vagy ENYHÉN ZSÍROS BŐR esetén: kamilla és/vagy borsmenta növény teájával

SZÁRAZ, ÉRZÉKENY BŐR esetén: levendula, rózsa, körömvirág, citromfű teájával

AKNÉS, PATTANÁSOS BŐR esetén: közönséges galaj, lándzsás útifű, cickafarkfű, hársfa, zsálya teája lehet gyógyír.

Ezeket a recepteket kedved szerint variálhatod. Ha valami nagyon bevált, írd fel magadnak, hogy később újra el tudd készíteni! Az én kedvenc összeállításaimat Facebook oldalamon is megtalálod!

A következő bejegyzésben már rátérünk a vegyszermentes háztartás témakörére is.

Szépítkezős napot kívánok neked!

Timárné Halápi Sára

 

 

 

Szólj hozzá

bőrápolás arcpakolás konyhai alapanyagok