2015. feb 11.

A természetes hajápolás nehéz dió

írta: tHs
A természetes hajápolás nehéz dió

Hajunk külleme, ápoltsága, hossza vagy akár a  színe rendkívül fontos életünkben. A külső jegyek mögött mélyen meghúzódó egészségügyi háttér van, melyet érdemes ismernünk. Az a vesszőparipám- nem véletlenül- hogy a külső szépségünk, legyen szó bőrünkről, körmünkről, hajunkról belső testi-lelki egyensúlyunkat tükrözi. Sohasem elég a nem kívánt tüneteket csupán külsőleg kezelni, mert ezzel a módszerrel csak elfedjük a valódi okokat, nem oldjuk meg azokat. 

De lássuk is szép sorjában először, mit kell tudnunk a hajról.

add_a_little_bit_of_body_text.png

Hajszálunk három rétegből áll: hajbél, hajkéreg és kutikula. Az utolsó felel az optikai jellemzőkért, ez fedi pikkelyszerűen külsőleg a hajszálat. A haj gyökere a haj élő része, mely a fejbőrbe ültetve apró szőrtüszőben helyezkedik el. Itt találhatóak az idegrostok és vérerek, melyek tápanyagot hordoznak. A tüszők aktív időszaka 3-6 év között van, utána 3 hónap pihenő időszak következik. Egy tüsző élete során körülbelül 20 hajszálat növeszt. 

Tudtad, hogy egy felnőttnek átlagosan 1 millió tüsző van a fejbőrében? Ezek közül nem mind aktív, egyszerre körülbelül 120-150 ezer hajszálunk van, melyek naponta fél millimétert nőnek és 50-150 szál elhullik közülük.

Részben szintén a szőrtüszők határozzák meg, hogy göndör, egyenes vagy hullámos hajunk van-e. A tüszők formája, mintája adja ezt a jellemzőt a hajnak, illetve a protein-diszulfid kötések elhelyezkedése a hajszálakban.

 

Mi árt a hajunknak? 

Árthat hajunknak mechanikai tényező, mint fésülés, hajgumik, hajcsatok. Fizikai tényező, mint hajszárítás, hajvasalás, hajsütés, klóros víz. A vegyi tényezők elég ismertek, hiszen mindenki tudja, hogy a vegyi hajfestés káros és a dauerolás sem tesz jót hajunknak.

Ezen kívül két fontos terület van még, amely hajunk állapotát meghatározza, a táplálkozás és az érzelmi, hormonális tényezők. Előbbi főleg vitaminhiány, vashiány, szegényes táplálkozás miatt fordulhat rossz irányba, utóbbit alváshiány, stressz és endokrin mirigyek helytelen működése befolyásolja.

164h.jpg

 

Mit kell tudni a szűz hajról,  hajfestésről és őszülésről? A következő bejegyzésben erről olvashattok.

Szép napot kívánok!

Timárné Halápi Sára

Szólj hozzá

életmód hajápolás bőrápolás vegyszermentes