2015. jan 27.

Gyógyteák készítése

írta: tHs
Gyógyteák készítése

Gyógyteákkal sikeresen támogathatjuk immunrendszerünket, elkerülhetjük a betegségeket vagy ha már lebetegedtünk, könnyebben gyógyulhatunk segítségükkel. De hogyan is célszerű őket elkészíteni? Íme a legfontosabb szabályok.

tea-557448_1280.jpg

A gyógyfüvek zacskóján, amennyiben vásároltuk őket, mindig rajta van, hogy ennek a növénynek a forrázatát, főzetét vagy hideg ázatát (macerátumát) kell fogyasztani. 

A virágot, levelet, hajtásvéget - tehát a lágy részeket - forrázzuk. Egy csapott evőkanál mennyiséget 2,5dl forrásban lévő vízzel leforrázunk és 15-20 percig állni hagyjuk. Egy óra elteltével már jobb frisset készíteni!

A kérget, gyökeret, terméseket főzni kell 5-10 percig, hogy kioldódjanak belőlük a hatóanyagok.

A hőre érzékeny növényeket maceráljuk, azaz áztatjuk 4-5 órán át. Ilyen a csipkebogyó, hibiszkusz, kankalin.

Ízesíteni nem ajánlott, de ha mézet tennénk bele, akkor azt csak 40 fok alatt tegyük! Keverhetjük a növényeket, ha azoknak azonos a gyógyhatása, de ha más betegségekre valók, akkor kerüljük, mert kiolthatják egymás hatását! Nagyon fontos még megemlíteni, hogy kerülni kell a fém eszközök használatát - tehát fém szűrő, kanál, bögre - használjunk helyette fából, kerámiából, üvegből készült eszközöket vagy jó minőségű műanyag szűrőt.

Az én kedvencem most meghűlésre és felső légúti bántalmakra a kakukkfű, amit később mézzel és reszelt gyömbérrel keverek.

megfazasra_termeszetesen.png

 

Próbáld ki te is!

Szép napot!

Timárné Halápi Sára

 

 

Szólj hozzá

életmód vegyszermentes