2015. ápr 10.

Óvd babát bőrét már az első perctől!

írta: tHs
Óvd babát bőrét már az első perctől!

 

Valóban az első perctől értem. A születésének pillanatától. Erre az eseményre tudatosan kell készülnöd, felmérve a választott kórház bevett szokásait, s belefoglalva a szülési tervedbe mindent, amit szükségesnek érzel.

Azt gondolhatod, hogy ez a dolog túl van misztifikálva, pedig sok minden dől el az első órában. Én most nem térek ki szoptatásra és a születés mikéntjére, maradok a bőrápolás területén.

tudatos.png

A magzaton az utolsó trimeszterben kialakul egy csodálatos védelmező anyag, a magzatmáz. El sem hinnéd milyen fontos funkciója van, pedig most már kutatások igazolják, hogy a természet nem véletlen találta ki. A kórházakban azonban a mai napig azonnal lemossák. Ezt kell megelőznöd. A kisbabádon ez nem szennyeződés. 80%-ban víz, ezen kívül tartalmaz lipideket, koleszterint, fehérjéket, viaszokat. Segít a baba hőszabályozásában, ugyanis ő még nem képes szabályozni a hőmérsékletét (izzadni például), a magzatmáz megvédi a kihűléstől. Megtartja bőrének hidratáltságát, magas víz- és viasztartalma miatt. Ezen kívül az immunrendszer egyik fő védelmi vonala is az első napokban, ameddig hozzászokik a kinti élethez.

baby-210194_1280.jpg

 Miért mossák le mégis? Erre nem tudom a választ.

Egy időben az USA-ban elterjedt a 3 %-os hexaklorofénes fürdetés is, míg bele nem halt egy újszülött a fertőtlenítőszer hatásaiba :(

 Elég lenne letörölni az egyéb szennyeződéseket a magzatról s hagyni, hogy a magzatmáz az első napokban védelmezze a kicsi bőrét, majd felszívódjon. A kicsit a hipotermia kockázata miatt sem lenne ajánlatos fürdetni az első órákban, sőt napokban. Tapasztalatból mondhatom, erre semmi szükség nincsen. A kisbaba bőre még nincs felkészülve a vízzel való fürdetésre sem, de a szappanok, tisztálkodószerek szóba sem jöhetnek!

S hogy hazatérve mivel érdemes fürdetned a picit? Erről készül most egy ingyenes anyagom, amelyet hamarosan közzéteszek. Megismerheted belőle a baba fürdetésének legfontosabb kellékeit, organikus bőrápolószereket, s az anyag végén összeállítunk egy prémium bőrápolócsomagot a kisbabád érkezésére. 

10985554_1552532221692646_8717151322006195827_o.jpg

Addig is azt javaslom mindenkinek, hogy gondolkodjon tudatosan ezekben a kérdésekben. Ne az legyen a fő vezérvonal, hogy a védőnő, szülésznő és az orvos úgyis tudja. Nem az ő gyermekük születik, hanem a Tiéd! Gondold át mindig, hogy vajon miért találhatta ki így a természet. Nem véletlen, ebben biztos lehetsz. Ha sikerül utána járnod és megismerned az okokat, akkor tudsz felelősen dönteni ezekben a kérdésekben. 

Szép hétvégét kívánok!

Timárné Halápi Sára

1483671_3862741743519_1490140108_o.jpg 

Szólj hozzá

babaápolás bőrápolás vegyszermentes