2015. feb 11.

A zsálya nem csak fűszer!

írta: tHs
A zsálya nem csak fűszer!

Bár a zsálya kétségtelenül isteni fűszer, csodálatos gyógynövény is, mely nem hiányozhat a Te otthonodból sem. Ha van kerted, ültess egyet, az enyém még most is zöldell, pedig minden reggelre megfagy szegény. Nyaranta frissen szedem és szúrom a grillhusimra, rendkívül magas az illóolaj-tartalma és ezt az erőteljes átható ízét nagyszerűen átadja az ételeknek is. Na de mikor is hasznos még elővennünk?

zsalya.png

 

1. Torokfájás és mandulagyulladás esetén érdemes zsályateát kortyolgatni, illetve öblögetni vele. Összehúzó hatású tannint tartalmaz, ezért lehet hatásos ezeknél a problémáknál.

2. Kiváló szépségápolási kiegészítő, mivel vértisztító hatása van. Fogyaszd teáját alkalmanként, hiszen jól tudod, minden bőrprobléma valamilyen belső gond tünete.

3.  Sebgyógyító hatása antimikrobális tulajdonsága miatt van, mely bizonyított hatása a zsályának. Vírus- gomba- és baktérium ellenes.

4.  Öblögetőszerként napi többszöri étkezés utáni használatra javasolt, ha fogínyproblémánk, foglazulásunk, fogkövünk van.

5.  Tejelválasztást csökkenti a zsálya tea, ami bár furcsán hangozhat, hiszen legtöbbször serkentő teákra van szükség, de adódhat az a helyzet, amikor elválasztjuk a gyermeket vagy más okból csökkentenünk kell az anyatejünk mennyiségén.

6.  Izzadás ellen csodálatosan használ a zsályatea rendszeres fogyasztása, sőt érdemes zsályát tartalmazó dezodorokat választanod!

izzadas_ellen.png

 

7. Tartósítószerként is funkcionál, mivel antioxidáns anyagokat tartalmaz, így csökkenthető például az ételmérgezések előfordulása, ha sok zsályát használunk a konyhánkban.

8.  Nőgyógyászati problémákra, menstruáció beindítására érdemes kipróbálni kúraszerűen a zsályateát, mivel serkenti a méhtevékenységeket, emiatt azonban nagyon fontos, hogy TERHES NŐK NE HASZNÁLJÁK!

9.  Cukorbetegek éhgyomorra fogyasztva csökkenthetik a éhgyomri cukorszintet. 

10. Émelygés, hasmenés esetén vagy egyszerűen csak az emésztés serkentésére, gyomor nyugtatására érdemes kipróbálni a zsályateát.

11.  Idegerősítő, nyugtató hatását is érdemes kihasználnunk, kicsit fokozottabb tempójú napjainkon.

 

Láthatod mennyi mindenre jó a zsálya fogyasztása, ne hagyd hát ki konyhádból, életedből! Használd bátran, változatosan!

Szép napot kívánok!

Timárné Halápi Sára

Szólj hozzá

életmód háztartás vegyszermentes konyhai alapanyagok